Hardware and software redundancy

HZE heeft een project afgerond waarbij niet alleen hardware maar ook software redundantie belangrijk is. Bij defecte hardware of problemen met de software moet een hot stand-by reserve systeem direct zonder haperingen de controle over kunnen nemen. Beide systemen moeten automatisch kunnen bepalen welke de master is en welke de reserve. De besturing bestaat dus uit twee delen, A en B, en hierdoor neemt de beschikbaarheid sterk toe.

WinCC Flexible
Operator panel voorbeeld met WinCC flexible runtime. Links zien we een normale situatie waar de PLC A de besturing onder controle heeft en PLC B de reserve PLC is. Rechts hebben we een situatie gecreëerd waarbij PLC A de remote I/O niet meer kan bereiken door de Profibus kabel 2-4 te demonteren. Nu heeft PLC B de controle overgenomen.

(Link) Op een grotere foto met de Profibus en MPI kabels is de bekabeling duidelijk. De linker module 1 en module 11 zijn de 24VDC hulpstroom voedingen. De linker module 2 en module 12 zijn de Siemens S7 PLC’s. De twee PLC’s zijn gekoppeld met elkaar via de linker MPI kabel. De rechter modules 1 en 2 zijn de redundante remote I/O modules die met een speciale backplane met de in- en uitgangen zijn verbonden (3 en 4). Hierdoor kunnen de modules tijdens productie gewisseld worden. Aan de gele led kan men zien dat systeem A de besturing in handen heeft.

Geef een reactie