Renovatie draaibare monumentale bruggen Leiden

HZE heeft de opdracht verkregen voor het deels renoveren en reviseren van twee monumentale beweegbare monumentale bruggen over de Oude Rijn in het centrum van Leiden in samenwerking met Gebr. Griekspoor. Het gaat om het compleet vernieuwen van de twee besturingen, bekabeling en overig elektrotechnisch materiaal zoals de standschakelaars en klemmenkasten.

De twee bruggen die aan renovatie toe zijn, zijn de Kleine Havenbrug en de Scheluwbrug. Beide bruggen staan ingeschreven als rijksmonumenten in het monumentenregister. 

Omdat de bruggen rijksmonumenten zijn, dienen deze zo veel mogelijk in originele staat te blijven. Griekspoor gaat daarom de draaimechanismen reviseren en de bruggen conserveren. HZE gaat de volledige engineering, software en uitvoering op locatie verzorgen, waar veel eisen aan worden gesteld door de gemeente Leiden.

De bruggen zijn van 1988 en ze moeten 1 maart 2018 weer operationeel zijn.
Locatie op Google maps

De twee bruggen worden niet tegelijk aangepakt, zodat er altijd één beschikbaar is voor landverkeer (voetgangers en fietsers). Het scheepvaartverkeer wordt wel deels gestremd.

Scheluwbrug
Scheluwbrug

One thought on “Renovatie draaibare monumentale bruggen Leiden”

Geef een reactie