Centraaldoos in plafond

“Centraaldozen en lasdozen moeten toegankelijk zijn.”    (NEN 1010)

De elektrische installatie in uw woning moet voldoen aan de NEN 1010. Het aantal lichtpunten in de woonkamer hangt hierdoor af  van de oppervlakte van de kamer.  De contactdozen (die ook afhankelijk zijn van de oppervlakte) en schakelaars worden verbonden met deze lichtpunten door middel van centraaldozen. Het geheel is daarom gebaseerd op het (gemodificeerd) centraaldozen systeem. Echter vinden sommige mensen het niet mooi om zo’n doos te zien in het plafond als ze geen lamp ophangen. Geadviseerd wordt om er een platte afdekplaat op te monteren en deze mee te schilderen met het plafond. Hierdoor blijft de centraaldoos altijd toegankelijk en kan men later altijd nog een lamp monteren.

In geen geval mag de centraaldoos worden weggesmeerd door de stukadoor.

Geef een reactie